dnes je 25.4.2024

Input:

Stravování zaměstnanců

7.8.2012, Zdroj: Verlag DashöferDoba čtení: 2 minuty

Sušenka snědená v letu mezi dvěma jednáními, podezřele se tvářící obložená houska z firemní kantýny nebo opulentní oběd. To jsou jen některé ze způsobů, kterými mohou zaměstnanci doplňovat ztracenou energii. Jaké možnosti mají u Vás?

Zákoník práce ve svém § 236 ukládá zaměstnavateli povinnost umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování. To bývá zpravidla zajišťováno ve vlastním zařízení zaměstnavatele nebo prostřednictvím jiných subjektů (stravování zajištěné ve stravovacím zařízení jiného provozovatele, dovoz stravy od dodavatele a její výdej ve vlastním zařízení, stravování v restauracích na základě nakoupených stravenek apod.).  Povinnost umožnit stravování nemá zaměstnavatel jen vůči zaměstnancům vyslaným na pracovní cestu.

V kolektivní smlouvě lze dohodnout, nebo ve vnitřním předpisu stanovit další podmínky týkající se poskytování stravování:

  • další podmínky pro vznik práva na toto stravování a výše finančního příspěvku zaměstnavatele,
  • bližší vymezení okruhu zaměstnanců, kterým se stravování poskytuje,
  • organizace stravování,
  • způsob jeho provádění,
  • financování zaměstnavatelem.

Zaměstnavatel může poskytovat cenově zvýhodněné stravování také:

  • bývalým zaměstnancům zaměstnavatele, kteří u něj pracovali do odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně,
  • zaměstnancům po dobu čerpání jejich dovolené,
  • zaměstnancům po dobu jejich dočasné pracovní neschopnosti.

Zde je však nutné, aby poskytování stravování bylo dohodnuto v kolektivní smlouvě nebo stanoveno ve vnitřním předpisu.

Organizační složky státu a státní příspěvkové organizace se musejí navíc řídit vyhláškou č. 430/2001 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v organizačních složkách státu a státních příspěvkových organizacích, ve znění pozdějších

Nahrávám...
Nahrávám...